…hírek, érdekességek és zsír ajándék ötletek…
  • reddit
  • facebook

Az elektromos autók egyelőre még nem örvendeznek olyan népszerűségnek, mint a 4 ütemű robbanómotoros gépek, vitathatatlan előnyeik ellenére. Az autók magas ára mellett még egy nagyon lényeges hátrányuk: kicsi a hatótávolságuk és a feltöltésük sok ideig tart, vagyis hiába mennék vele a “kútra”, valószínűleg előbb kapnék szívrohamot a legurított kávék száma miatt, minthogy feltöltsön a masina.

Ezt a kis hatótávot és feltöltési sebességet viszont egy okos újítással ki lehetne küszöbölni. Az Egyesült Királyságban olyan sávval kísérleteznek, mely menet közben tölti az elektromos autókat az autópályán. Ehhez a sávban indukciós tekercseket helyeznek el az aszfalt alatt és az autókban is szükséges kialakítani a vezeték nélküli töltéshez szükséges fogadó rendszert. Olyasmi elven működik az egész, mint kisebb méretben a mobiltelefonok töltéséhez használt QI technológia.

elektromos autó töltése autópályán

Dél-Koreában is kísérleteztek már Gumi nevű városban ilyen elven töltött és hajtott buszokkal, ahol 12 km-es útszakasz áll rendelkezésre a töltésre. Angliában 18 hónapig fogják tesztelni a rendszert nem használt útszakaszokon, majd ezt követően határozzák meg, mekkora útszakaszok kialakítására van reális igény.

elektromos autó töltése autópályán

Szóval már most elkezdhetünk gyűjteni egy elektromos járgányra, hogy az első számú problémát – a magas árat – is sikeresen le tudjuk küzdeni! 🙂

Forrás: Interesting Engineering

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.