…hírek, érdekességek és zsír ajándék ötletek…
  • reddit
  • facebook

A gyerekek legfőbb dolga a játék. Csecsemőkoruk óta játszanak, szinte bármivel el tudnak játszani. Lehet az egy gomb, radír, baba, autó, társasjáték és egészen a számítógépes interaktív játékokig. A játékoknak nem kell feltétlenül tárgyakhoz kapcsolódnia. Szóban hallott nyelvtörők, találós kérdések és a szerepjátékok is játéknak tekinthetőek.

A játék feloldja, élvezetet biztosít a gyerekeknek. A játék során együtt lehet másokkal, irányíthat, szervezhet, együtt kell működnie másokkal, problémákat oldhat meg, vitázhat. Új dolgokat tanulhat meg, új emberekkel ismerkedhet meg, új barátokat szerezhet és a már meglévő baráti kapcsolatait erősítheti meg. Célja az felfedezés, a kísérletezés és ezáltal új ismeretek és képességek megszerzése. Az emberiség számos nagy felfedezését a játéknak köszönheti. A játék ötletet, leleményességet igényel a gyermektől, töprengésre készteti, amely remekül bevezeti az iskolát és hasonlít a munka megszervezéséhez is.

Milyen fajta játékokat ismerünk?

  • gyakorlójáték (pl. tárgyak, eszközök rakosgatása, hang és beszéd játékos gyakorlása)
  • szimbolikus játék (pl. utánzó játékok, szerepes játékok, bábjátékok)
  • konstruáló játék (pl. építőjáték, barkácsolás, konstrukciós játék)
  • szabály játék (pl. társas játékok, számítógépes játékok)

Gyakorlójátékokat csecsemőkorban, szimbolikus játékokat jellemzően óvodáskorban szokták játszani a gyerekek. A konstruáló játékok óvodás korra kezdenek kialakulni és főként a nagycsoportban önállósodik ez a játék. Szabályjátékokat szintén óvodás kortól szokták játszani.

Játék során derülhet ki például az is leghamarabb, miben tehetségesebb 1-1 gyerek, úgyhogy érdemes minél többféle játékot kipróbálni, aztán a kedvenc felé orientálódni.

Játékok webáruházunkban:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.