…hírek, érdekességek és zsír ajándék ötletek…
  • reddit
  • facebook

Torda Romániában található, kb. 30 km-re délre Kolozsvártól. És mi az, ami miatt semmiképpen ne hagyjuk ki, ha erdélyi körutat tervezünk? Mindenképpen a hatalmas sóbányája, amit az utóbbi években szépen kipofoztak és a 22. helyet foglalja el a világ hihetetlen turisztikai látványosságai között.

A Tordai Sóbánya napjainkban a sóbányászat történetének valódi múzeuma, a történelem és a mítosz harmonikusan kapcsolódik össze. A legtávolabbi földrajzi régiókból érkeznek turisták, ami a bánya turisztikai és történeti értékének meggyőző bizonyítéka. A bánya már a 17. századból ismert. A só bányászata kulcsfontosságú tevékenység volt a város fejlődése számára már a romai kortól kezdődőleg napjainkig.

A bányában állandóan 10-11 fok a hőmérséklet, érdemes jól felöltözni. A páratartalom pedig 80% körül van. A sóbánya egyébként iszonyú méretekkel rendelkezik, komplett csónakázó tó található az alján:

Tordai Sóbánya

Tordai Sóbánya

Egy másik apró helyiségben egy óriáskereket helyeztek el:

SALINA-TURDA 02

Sokan azért járnak a sóbányába, mert a párás, sós levegő jótékony hatású a légúti betegségekben szenvedőknek, nekik előadásokat is szerveznek:

Tordai Sóbánya

A bányában régen fáklyákkal világítottak, melyek bekormozták a falakat, ez igen érdekes hangulatot ad a sófalú járatoknak.

Salina-turda-05

 

Tordai Sóbánya

Ha már arra járunk, mindenképpen sétáljunk végig a Tordai-hasadékon, az is nagyszerű levezető kirándulás lesz a grandiózus sóbánya után.

Tordai hasadék

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.