…hírek, érdekességek és zsír ajándék ötletek…
  • reddit
  • facebook

Rövid válaszunk: igen.

De mégis, miért kellenek a jutalomfalatok? Nem kellene a kutyámnak falatok nélkül is megcsinálnia azt, amit kérek tőle?

De, persze meg kellene… de valljuk be, mi is sokkal szívesebben megyünk be napi 8 órában dolgozni, ha némi fizetést is kapunk érte, nem csak annyit hallunk a főnöktől, hogy “Nagyszerű, csak így tovább!”. Valahogy a kutya is hasonlóan működik, kellenek neki célok. És ha a célokat eléri, akkor fizetséget kap érte, így rögtön értelmet nyer a munkája.

Ha viszont a kutyusnak mindig megvan a fizetése, egy idő után motiválatlanná válik. Ez néha sajnos akár az egészségére is mehet, hiszen kvázi értelmetlenné válik az élete. Vannak példák, hogy a beteges, sokat dokihoz járó kutyáknak feladatokat adnak, pl. őrző-védő tanfolyamra járnak velük, meg természetesen otthon is gyakorolják a gazdival a gyakorlatokat és arra az időre tökéletesen megszűnnek a betegségeik.

Hogyan csináljuk? Először is találjunk ki feladatokat a kutyának. Eleinte egyszerűbbeket, ül, fekszik, marad, lábnál követ, labdát hoz vissza. Aztán lehet nehezebbeket is, ugyanezeket erdőben, keresse meg családtagunkat, aki elbújt, hozza vissza a tóba dobott fadarabot, húzza a szánkót, stb. A feladatokat be lehet gyakorolni klikker segítségével is – ezzel könnyebb dolgunk lesz – de akár anélkül is, egy jutalomfalat tartó viszont mindkét esetben nagyon jó segítség lehet. Ha a feladatot sikeresen elvégezte a kutyus, adjunk neki egy kis csemegét.

Milyen jutalomfalat a jó? Szerintünk érdemes “szagos” falatot használni, pl. kolbászkocka, sült máj, de virsli, párizsi is tökéletes. Lényeg, hogy a feladatok elvégzése közben ne kelljen rágcsálnia a falatot és hogy elég messziről kiszúrja a finomság illatát, ne kalandozzon el a figyelme.

Ha pedig jól csináljuk, egy idő után azt fogjuk tapasztalni, hogy kutyusunk már nem igazán a kajáért töri magát, elkezd egyre jobban figyelni ránk, várja milyen feladatot csináljon. Persze a falatka akkor is kell, mert ugye az a fizu, de már nem feltétlen az motiválja, szeretne dolgozni és hasznosat csinálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.